dilluns, 11 d’abril del 2011

Deu consells per fer fills lectors

Tots els pares són conscients dels beneficis que aporta la lectura, però sovint no saben què fer per a fomentar aquesta afició a casa. A continuació suggerim deu consells que poden contribuir a que els fills estimen la lletra escrita:

1Valorem el fet de llegir:  Només des de la convicció que llegir és un costum gratificant i beneficiós podrem convèncer els menuts amb una certa garantia d'èxit. La lectura és un acte de prestigi i està ben vista a la nostra societat, però sovint es menysprea la seva utilitat. Hem de ser conscients dels valors de la lectura, tant pel que fa l'aprenentatge de vocabulari nou i per tant més riquesa lingüística com per desenvolupar la imaginació i la capacitat d'abstracció tant important per aconseguir una ment oberta i procliu al coneixement.

2. Expliquem-los contes: Hi ha qui afirma que si cada dia llegim contes als menuts ens assegurarem un fill lector. Però no és una veritat absoluta: el que funciona perfectament en un nens pot ser contraproduent en uns altres. No obstant això, és cert que la lectura de contes és una de les pràctiques més profitoses en el foment de l'hàbit lector.

3. Que ens vegin llegint: L'escriptor Emili Teixidor afirma: "Contagiar el desig de llegir és com contagiar qualsevol altra convicció profunda: només es pot aconseguir, o millor, intentar, sense imposicions, per simple contacte, imitació o seducció... El contagi/contacte més eficaç és l'exemple". Els infants prenen els adults com a models i per tant han de comprovar que els llibres proporcionen informació pràctica i també que gaudim de la literatura ja que és una font inesgotable de plaer.

4. Fem del llibre un objecte quotidià: Els llibres no són peces de museu, hem de converir-los en objectes habituals i ben visibles a casa. No els amaguem per evitar que els facin malbé, deixem-los al seu abast i que els fullegin, els obrin i els llegeixin sempre que ho vulguin.

5. Parlem de llibres: Qualsevol excusa pot ser bona per parlar de llibres amb els fills i conèixer els seus gustos i preferències, això ens ajudarà a nosaltres a orientar-lo a l'hora d'escollir la propera lectura. Quan són petits podem jugar a relacionar objectes de la vida quotidiana amb alguna de les històries que els hem contat, per exemple una poma pot remetre a la Blancaneu o també a Guillem Tell; quan són més grans podem preguntar-los sobre personatges i ser conscients que els llibres es poden criticar! No hem de pensar que qualsevol llibre ha de ser meravellós pel sol fet d'estar publicat, això despertarà el seu esperit crític i els forjarà els gustos.

6. Llegim amb ells: Interessem-nos per les lectures que els recomanen a classe i preguntem-los la opinió amb naturalitat per fer que ens expliquin què els sembla, de manera que la literatura formi part de la seva vida quotidiana.

7. Fem de la lectura un costum saludable: Una mica de tranquil·litat, la il·luminació adequada i un bon llibre és tot el que necessitem per gaudir d'una  bona estona d'enriquiment personal. Crear un espai agradable i una estona de lectura familiar, pot esdevenir una pràctica de la qual poden néixer molts moments inoblidables en família.

8. Regalem llibres: Els llibres són també una via d'escapament i diversió, regalem-los també per Nadal o pel seu aniversari fent possible que sigui un present desitjat per a ells; per forjar aquest desig, podem demanar nosaltres per Reis que ens regalin una novel·la... Hem de tenir en compte que quan regalem un llibre hem d'adaptar-lo a les preferències del destinatari i no pas a les nostres!

9. Animem-los a escriure: Qualsevol activitat que els proposem al voltant del llibre pot ser molt positiva si l'infant s'ho passa bé. Proposem-los de dibuixar el personatge, de disfressar-se com el protagonista del conte que acaben de llegir o d'interpretar una escena curta de la història. Una molt bona manera d'estimular-los la imaginació és fer-los pensar finals diferents per a la història que acaben de llegir, imaginar les vides dels personatges secundaris o la infància del personatge principal si no se'ns descriu. L'escriptura és una activitat que va molt lligada a la lectura, per tant està bé que els encoratgem a inventar històries o, fins i tot, a participar en certàmens literaris.

10. Impliquem-nos en el procés: La lectura no és un fet aïllat d'altres expressions culturals, acompanyem-los amb regularitat a les llibreries i biblioteques i estiguem presents per assessorar-los en la tria si se'ns requereix. Molts bons lectors abandonen l'hàbit de llegir a l'adolescència. Estiguem alerta! Durant aquest temps la llibertat en l'elecció de les seves pròpies lectures serà determinant.

Extret de la Guia pràctica per a fer fills lectors editada per la Generalitat de Catalunya dins del pla de foment de lectura Llegir ens fa més grans. Aquesta guia està redactada pel director de la revista L'Illa, el periodista Joan Carles Girbés. Si hi esteu interessats, demaneu-la a la bibliotecària.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada