Article d'Ana Teberosky, professora de Psicologia de l'Educació, aparegut a El Periódico el dia 16 d'octubre de l'any 2000.
La majoria dels adults es pregunta com llegir als nens i nenes petits, quins llibres se'ls ha de comprar, com desenvolupar-los el gust per la lectura. Són molt pocs els que volen saber per què llegir-los i com fer-ho perquè comprenguin què vol dir llegir. Els nens aprenen les primeres paraules en l'àmbit de la família i durant el segon any de vida arriben a utilitzar-ne prop de 50. Després el vocabulari creix molt ràpidament. Durant els primers sis anys van afegint una mitjana d'entre 6 i 10 paraules per dia. Fins als 3 anys, aquestes primeres paraules s'aprenen d'una manera directa, nomenant els objectes que veuen i els esdeveniments a què assisteixen.
Després dels 3 anys, els nens i nenes poden aprendre noves paraules d'una manera indirecta, veient una pel·lícula o escoltant la lectura de llibres en veu alta. És a dir, surten de la familiaritat del llenguatge de casa, per trobar-se amb coses noves i paraules també noves: nous textos, interlocutors i significats. La trobada amb aquestes novetats els fa créixer. Durant l'escolaritat, encara que el ritme no és tan intens, s'aprecia en 1.000 la quantitat de paraules noves apreses per any i al voltant de 50.000 la mitjana de paraules reconegudes per un estudiant de secundària.
Els pares hi tenen algun paper en aquesta història? Doncs sí, certs pares mostren els nens el que vol dir llegir: llegint en veu alta, comprant-los llibres, fent-los reconstruir els contes, parlant sobre ells. En canvi, altres pensen que els llibres s'han de comprar quan els nens o les nenes ja saben llegir i no abans, que l'ís de llibres i la lectura és el resultat de la instrucció escolar.
Aquest segon tipus de pares que, fins i tot podent, no els llegeixen, contribueixen a fer que els seus fills parlin només del que veuen, del que ja coneixen, amb paraules de la converasa quotidiana, a gent amb qui estan familiaritzats. Aquests nens tindran més dificultats per dominar el llenguatge i conèixer el seu poder per entrar en altres mons possibles.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada